Γιατί δεν χάνω βάρος;

Πόσες φορές δεν έχετε κάνει αυστηρές δίαιτες και εξαντλητική γυμναστική με σκοπό να χάσετε τα περιττά κιλά; Αυτή η προσπάθεια καταλήγει συνήθως, για τους περισσότερους από εμάς, σε ένα από τα δύο παρακάτω σενάρια:

Διακόπτουμε την προσπάθεια πρόωρα. Πολλοί άνθρωποι χάνουν την υπομονή τους πριν φτάσουν στον τελικό τους στόχο. Αυτό συμβαίνει γιατί οι προσδοκίες των ανθρώπων είναι μερικές φορές μη ρεαλιστικές όσον αφορά την απώλεια βάρους.

Χάνουμε βάρος απότομα, λόγω του σοκ που δέχεται ο οργανισμός. Μπορεί το δεύτερο σενάριο να μοιάζει ελκυστικό για τους περισσότερους, ωστόσο είναι επιβλαβές για την υγεία και δεν έχει διάρκεια. Πριν καλά καλά το καταλάβουμε, με την επιστροφή στις ίδιες καθημερινές συνήθειες επιστρέφουν και τα παραπανίσια κιλά.

Τι μπορεί να ευθύνεται;

Όσον αφορά το πρώτο σενάριο υπάρχουν ασφαλώς αιτίες που μπορεί να μπλοκάρουν την λειτουργία του μεταβολισμού όπως είναι η κακή διατροφή ή/και η έλλειψη άσκησης.

Ωστόσο, μπορεί να υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που δεν είναι εμφανείς σε εμάς εκ πρώτης όψεως και δεν έχουν να κάνουν με τις δικές μας προσπάθειες να χάσουμε κιλά. Αυτοί μπορεί να είναι ορμονικής, ενδοκρινολογικής ή ψυχοσωματικής φύσεως αλλά και γενικής δυσλειτουργίας του οργανισμού. Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει επίσης η γαστρεντερική λειτουργία.

Σχετικά με το σενάριο της απότομης απώλειας βάρους μπορεί στην αρχή να επιφέρει συναισθήματα ενθουσιασμού αλλά μπορεί να έχει ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία.

Επιπρόσθετα, η ξαφνική και απότομη απώλεια βάρους είναι δύσκολο να διατηρηθεί καθώς έχει αποδειχθεί πως τα δύο τρίτα των ατόμων ξαναπαίρνουν τα κιλά που είχαν χάσει.

Η ολιστική προσέγγιση της απώλειας βάρους

Στο κέντρο ευεξίας και βελτίωσης φυσικής κατάστασης ‘’ΕΥ ΖΗΝ’’ παρέχουμε μια ολιστική προσέγγιση του οργανισμού με στόχο την εξατομικευμένη προσέγγιση στον καθένα ξεχωριστά.

Ψάχνουμε να βρούμε τις κύριες αιτίες που κάποιος έχει παραπανίσιο βάρος ή δεν μπορεί να χάσει και να διατηρήσει το βάρος του. Πιο συγκεκριμένα γίνεται ένας ενεργειακός έλεγχος του οργανισμού με σκοπό τον εντοπισμό και την εξισορρόπηση-αποτοξίνωση του οργανισμού. Επιπρόσθετα, βασιζόμαστε και δίνουμε κίνητρα, ώστε να εστιάσει κανείς σε υγιεινούς τρόπους ζωής.
Ο τρόπος που προσεγγίζουμε τον οργανισμό βασίζεται στην επιστημονικά αποδεδειγμένη αρχή της κβαντικής φυσικής ότι τα κύτταρα του σώματός μας εκπέμπουν και λαμβάνουν ηλεκτρομαγνητικά σήματα (Prasad et al., 2014).
Όταν όμως η φυσιολογική ηλεκτρομαγνητική επικοινωνία των κυττάρων διαταραχθεί, λόγω της παρεμβολής κάποιου παθογόνου μικροοργανισμού, το αποτέλεσμα είναι η εκδήλωση ασθενειών (Alberto et al., 2014).

Τέτοιου τύπου διαταραχές στην επικοινωνία των κυττάρων μπορούν να προκαλέσουν διάφορες επιβαρύνσεις της σύγχρονης καθημερινότητας, όπως είναι:

● Το στρες,

● Οι μύκητες και τα βακτήρια,

● Οι ορμονικές διαταραχές,

● Οι αλλεργιογόνες ουσίες όπως η γύρη των φυτών,

● Η σκόνη,

● Δυσανεξίες τροφών,

● Το δηλητήριο της μέλισσας,

● Η έλλειψη ύπνου,

● Η ατμοσφαιρική ρύπανση,

● Η κακή διατροφή,

● Η έλλειψη άσκησης,

● Η επιβαρυντική ακτινοβολία ( κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρικές συσκευές) κ.τ.λ.

Μία τεράστια ποικιλία τεχνολογικών μέσων, γρήγορα μέσα μεταφοράς και επικοινωνίας, κάνουν την καθημερινότητα μας ευκολότερη, χωρίς όμως να σκεφτόμαστε τις αρνητικές συνέπειες που προκαλούν στον οργανισμό μας. Καθώς όταν οι επιβαρύνσεις που δέχεται ο οργανισμός αυξάνονται σε υπερβολικό βαθμό, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την υπολειτουργία του συστήματος αυτό-ίασης του οργανισμού (Krouham, 2011).

Τα βιαστικά συμπεράσματα

Πολλές φορές βιαζόμαστε να φτάσουμε σε συμπεράσματα, αναφορικά με το τι φταίει που δε βλέπουμε τα νούμερα στη ζυγαριά να μειώνονται. Θεωρούμε ότι δεν έχουμε μειώσει αρκετά τον αριθμό των θερμίδων που καταναλώνουμε καθημερινά, ή έχουμε περάσει κάποιο όριο ηλικίας και δεν μπορούμε να χάσουμε κιλά με την ίδια ευκολία όπως παλαιότερα.

Άλλες φορές, μπορεί να το ρίξουμε απλά στην τύχη. Όλα αυτά είναι εικασίες μέσα στις οποίες έχουμε μεγαλώσει και ακούμε από παντού. Τις περισσότερες φορές, η λύση για την απώλεια των περιττών κιλών είναι η εξής απλή: Να επιτρέψουμε στο σώμα μας και τον οργανισμό μας να μας καθοδηγήσει, εκφράζοντας ποιες τροφές θέλει να καταναλώνει και σε ποιους καθημερινούς ρυθμούς αισθάνεται υγιές.

Κάθε άνθρωπος είναι ένα ξεχωριστό ον.

Έτσι και η κάθε πάθηση του οργανισμού του είναι μια ξεχωριστή περίπτωση και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Στην Αγγλική γλώσσα, η λέξη υγεία (health) προέρχεται από την αρχαία λέξη “hale” η οποία σημαίνει, «το όλον, το να είσαι ολοκληρωμένος και σώφρων, το ευ ζην».

Επομένως, η υγεία είναι μία ολιστική έννοια, που συμπεριλαμβάνει το σώμα, το μυαλό και το πνεύμα. Σκοπός μας είναι η ανατομική, σωματική και ψυχολογική ακεραιότητα.

Βελτιωμένη υγεία σημαίνει:

● Αυξημένη απόδοση στην εργασία, στην οικογένεια, στους κοινωνικούς ρόλους,

● Προσαρμοστικότητα στο άγχος,

● Αυξημένη αίσθηση ευδαιμονίας και

● Λιγότερος φόβος για κάποια ασθένεια.

Ποιος δε θέλει να ζει την καθημερινότητά του μέσα από αυτή την κατάσταση;

Κατά τον Ιπποκράτη η φύσις είναι η δύναμη που εξαρτάται η συντήρηση, η ανάπτυξη, αλλά και η θεραπεία του σώματος καθώς και η επαναφορά του από την παθολογική κατάσταση στη φυσιολογική.

Πιστεύει πως η τροφή, η άσκηση και η ανάπαυση είναι κεφαλαιώδους σημασίας. Δικαιώνεται σήμερα από τις σύγχρονες απόψεις περί υγείας και ισορροπίας του βιοενεργειακού δυναμικού του οργανισμού. Άλλωστε, δεν εντοπίζει τη νόσο στα όργανα. Θεωρεί πως ο άρρωστος αποτελεί ενιαία ψυχοσωματική οντότητα και ότι ή ασθένεια διέπεται από φυσικούς νόμους.

Το ανθρώπινο σώμα κατέχει κάποιους μηχανισμούς άμυνας βάση των οποίων καταφέρνει να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε παθολογική κατάσταση. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε για να τους επαναφέρουμε σε λειτουργία, είναι να τους ενεργοποιήσουμε και πάλι.

Στο κέντρο ευεξίας και βελτίωσης φυσικής κατάστασης ‘’ΕΥ ΖΗΝ” αυτό αποτελεί μία από τις βασικές μας αξίες.

Κλείστε σήμερα το ραντεβού σας για να ξεκινήσουμε μαζί το δικό σας ταξίδι προς την ιδανική λειτουργία του σώματος και του οργανισμού σας και να μελετήσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα φτάσετε στο ιδανικό σας βάρος.

Dr. Καράκος Περικλής,

Κέντρο ευεξίας και βελτίωσης φυσικής κατάστασης ‘’ΕΥ ΖΗΝ”

espa-banner