Νηστεία: Ένας εξαιρετικός τρόπος αποτοξίνωσης

Η νηστεία καθαρίζει το σώμα μας από τις τοξίνες και διεγείρει διεργασίες των κυττάρων που συνήθως δεν προλαβαίνουν να γίνουν όταν υπάρχει μια διαρκής ροή καυσίμων από την τροφή.

Η εποχή που διανύουμε είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη νηστεία. Αν και μερικές φορές θεωρείται ανθυγιεινή, στερητική ή προορίζεται μόνο για θρησκευτικούς λόγους, η έρευνα σε αυτόν τον τομέα της υγείας μας δείχνει ότι η βραχυπρόθεσμη νηστεία μπορεί να γίνει ένα εξαιρετικό μέσο διαχείρισης του βάρους και πρόληψης ασθενειών. Αρκεί, να γίνεται σωστά και χωρίς υπερβολές.

Ουσιαστικά, η νηστεία καθαρίζει το σώμα μας από τις τοξίνες και διεγείρει διεργασίες των κυττάρων που συνήθως δεν προλαβαίνουν να γίνουν όταν υπάρχει μια διαρκής ροή καυσίμων από την τροφή.

Τι είναι η νηστεία;

Η νηστεία είναι η εκούσια αποχή ή η μείωση από κάποια ή όλες τις τροφές, τα ποτά ή και τα δύο, για ένα χρονικό διάστημα.

Η νηστεία είναι η εκούσια αποχή ή η μείωση από κάποια ή όλες τις τροφές, τα ποτά ή και τα δύο, για ένα χρονικό διάστημα. 

Δεν υπήρξε ποτέ περίοδος στην ανθρώπινη ιστορία, απ’ όσο γνωρίζουμε, κατά την οποία οι άνθρωποι δεν νήστευαν. Σε κάθε γραπτή πηγή όλων των πολιτισμών, θρησκειών και γεωγραφιών υπάρχει αναφορά στη νηστεία. 

Στον ελληνικό πολιτισμό ο τρόπος που νηστεύουμε σήμερα έχει αλλάξει από τον τρόπο που νήστευαν οι αρχαίοι πνευματικοί μας πρόγονοι. Σήμερα απέχουμε από τα ζωικά προϊόντα, ενώ οι αρχαίοι Έλληνες απείχαν από κάθε τροφή και έπιναν μόνο νερό. Γνωρίζουμε επίσης ότι ο Πυθαγόρας και οι οπαδοί του ήταν αυστηροί χορτοφάγοι.

 

Ο Ιπποκράτης (460-357 π.Χ.), πατέρας της σύγχρονης ιατρικής, που δημιούργησε τη μεσογειακή διατροφή, έβγαλε τη νηστεία και το φαγητό από τη σφαίρα της φιλοσοφίας και τα έκανε ιατρικό καθήκον. Ο ίδιος αναφέρει σχετικά με τη νηστεία για έναν άρρωστο:

Η προσθήκη τροφής πρέπει να είναι πολύ πιο σπάνια, αφού συχνά είναι χρήσιμο να την αφαιρούμε εντελώς, όσο ο ασθενής μπορεί να την αντέξει, μέχρι η δύναμη της ασθένειας να φτάσει στην ωριμότητά της. Αν ο οργανισμός έχει καθαρίσει όσο περισσότερο τον ταΐζετε τόσο περισσότερο θα βλάπτεται. Όταν ένας ασθενής τρέφεται πολύ πλούσια, τρέφεται και η ασθένεια … η υπερβολή είναι ενάντια στη φύση“.

Δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς η εκκλησία υιοθέτησε αυτό που σήμερα γνωρίζουμε ως 40ήμερη νηστεία (Τεσσαρακοστή) πριν από το Πάσχα, αλλά πιστεύεται ότι συνδέεται με μια γιορτή της Ανάληψης ή του Καθαρισμού και δεν θεωρείται ότι συνδέεται με μια περίοδο.

Πώς βοηθάει η νηστεία τον ανθρώπινο οργανισμό

Παρόλο που η νηστεία μπορεί να είναι μερικές φορές άβολη και να αποτελεί πρόκληση, τα ψυχικά και σωματικά οφέλη είναι πολλαπλά

Όταν νηστεύουμε, το σώμα δεν έχει τη συνήθη πρόσβαση στη γλυκόζη, αναγκάζοντας τα κύτταρα να καταφύγουν σε άλλα μέσα και υλικά για να παράγουν ενέργεια. Ως αποτέλεσμα, το σώμα ξεκινά τη γλυκονεογένεση, μια φυσική διαδικασία παραγωγής της δικής του ζάχαρης. Το συκώτι βοηθάει μετατρέποντας μη υδατανθρακικά υλικά, όπως γαλακτικό, αμινοξέα και λίπη, σε ενέργεια γλυκόζης. 

Ταυτόχρονα, ο βασικός μεταβολικός ρυθμός (η ποσότητα ενέργειας που καίει το σώμα μας κατά την ανάπαυση) γίνεται πιο αποδοτικός, μειώνοντας έτσι τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση, μιας και το σώμα μας εξοικονομεί ενέργεια κατά τη διάρκεια της νηστείας.

Με την πάροδο των ημερών συμβαίνει και η διαδικασία της κέτωσης, όπου το σώμα καίει το αποθηκευμένο λίπος ως κύρια πηγή ενέργειας. Αυτή είναι η ιδανική λειτουργία για την απώλεια βάρους και την εξισορρόπηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Η νηστεία θέτει το σώμα σε ήπιο στρες, το οποίο κάνει τα κύτταρά μας πιο ισχυρά. Αυτή η διαδικασία είναι παρόμοια με αυτό που συμβαίνει όταν προπονούμε τους μύες και το καρδιαγγειακό μας σύστημα κατά τη διάρκεια της άσκησης. Όπως και με την άσκηση, το σώμα μας μπορεί να δυναμώσει κατά τη διάρκεια αυτών των διαδικασιών μόνο όταν υπάρχει επαρκής χρόνος για ξεκούραση και ανάκαμψη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνιστάται η βραχυπρόθεσμη νηστεία.

Παρόλο που η νηστεία μπορεί να είναι μερικές φορές άβολη και να αποτελεί πρόκληση, τα ψυχικά και σωματικά οφέλη είναι πολλαπλά, όπως:

  • Μας βοηθάει να γνωρίσουμε τον εαυτό μας και το σώμα μας
  • Προστασία από την παχυσαρκία και τις σχετικές χρόνιες ασθένειες
  • Μείωση της φλεγμονής
  • Βελτίωση της συνολικής φυσικής κατάστασης
  • Υποστήριξη της απώλειας βάρους
  • Μείωση του κινδύνου μεταβολικών ασθενειών

Εσείς, έχετε σκεφτεί να δώσετε το επόμενο χρονικό διάστημα την ευκαιρία στο σώμα σας να αποτοξινωθεί από τροφές και συνήθειες από τις οποίες έχει κορεστεί και κουραστεί. Μία εξειδικευμένη προσέγγιση, προσανατολισμένη στις δικές σας ανάγκες, μπορεί να είναι αυτό που χρειάζεστε.

Στο κέντρο ευεξίας και βελτίωσης φυσικής κατάστασης ‘’ΕΥ ΖΗΝ’’ παρέχουμε μια ολιστική προσέγγιση του οργανισμού με στόχο την εξατομικευμένη προσέγγιση στον καθένα ξεχωριστά. Θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε. Καλή Σαρακοστή! ☎️ 2310 447268 ☎️